Dezvoltarea abilităţilor grafomotrice

Scrie un comentariu

Iunie 9, 2014 prin Anne Tharesse


hug-club-clip-art-117

Abilităţile grafomotrice sunt parte componentă a motricităţii fine, responsabilă cu coordonarea mişcărilor fine ale muşchilor mîinilor şi degetelor de la mâini, în relaţie strânsă cu coordonarea oculo-motorie (arcul oculo-motor şi coordonarea mână-ochi). Cel mai adesea, pentru a exprima aceste abilităţi,  în limbajul comun se folosesc termenii de dexteritate sau îndemânare.

În cadrul procesului de coordonare motrică fină sunt controlaţi şi exersaţi muşchii responsabili cu sarcini precum apucarea şi manipularea obiectelor,  înşiratul mărgelelor pe o sfoară, înnodatul şi deznodatul, încheiatul şi descheiatul nasturilor, mâncatul cu lingura, furculiţa şi cuţitul,  legatul fundei,  răsfoitul paginilor unei cărţi, ascuţitul creioanelor, coloratul, desenatul, pictatul, scrisul, decupatul, cusutul, etc. După cum foarte bine ştiţi copilul nu dispune de la început de aceste abilităţi, ci ele se dezvoltă în timp, prin răbdare şi cu exerciţiu şi, de asemenea, nu lispit de un oarecare efort.

Dar, în afară de abilităţile motorii fine, precum coordonarea, controlul şi tonusul muscular,  grafomotricitatea mai implică şi alte abilităţi, precum cele de procesare vizuală a imaginii (percepţia vizuală) care îi permit copilului să aibă la nivel mental o reprezentare corectă şi fidelă realităţii a semnelor grafice pe care trebuie să le execute, a succesiunii de mişcări, a culorilor şi a instrumentelor necesare reproducerii elementelor dorite.

Un articol scris de Anne Tharesse

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 264 de urmăritori

%d blogeri au apreciat asta: