Disfazia

444637Disfazia este o tulburare de limbaj care face parte din sindromul de întârziere în apariţia şi dezvoltarea limbajului expresiv. Numai că, spre deosebire de această întârziere, care este considerată în literatura de specialitate ca fiind o întârziere simplă, disfazia este o întârziere marcată, accentuată, în apariţia şi dezvoltarea limbajului expresiv.

De obicei, limbajul receptiv este dezvoltat corespunzător vârstei cronologice. Se creează, aşadar, un decalaj important între posibilitatile de receptare şi decodificare a simbolisticii limbajului şi capacităţile reale ale exprimării orale.

 Termenul de “disfazie” vine de la cuvintele greceşti: “dys” = dificil şi “phasis” = vorbire; deci disfazie înseamnă vorbire dificilă.

 SIMPTOME:

 • întârziere accentuată în apariţia şi dezvoltarea vorbirii (3 – 4 ani);
 • slab impuls de a imita vorbirea, mergându-se până la teama de a vorbi;
 • înţelegera tardivă şi greoaie a legăturii între obiecte, acţiuni şi denumirile lor verbale;
 • o analiză şi o sinteză deficitară a sunetelor şi a silabelor în cuvânt;
 • dislalie prelungită după vârsta de 5 – 6 ani;
 • dificultăţi în însuşirea scris – cititului; învaţă cu greu să scrie şi să citească, problemele dislexice şi disgrafice menţinându-se uneori pe toată perioada şcolaritatii;
 • nu există nici plăcerea, nici curiozitatea de a citi; cititul este considerat ca o pedeapsă;
 • dificultăţi în înţelegerea textului citit;
 • dificultăţi în redarea/povestirea textului citit;
 • dificultăţi în a face rezumatul oral al textului citit;
 • dificultăţi în redactarea textului citit sub formă de povestire, rezumat, analiza personajelor etc.;
 • simţul limbii se dezvoltă foarte greu şi foarte târziu;
 • dezacorduri, în special de gen, până târziu, predominând acordul cu genul feminin;
 • vocabular sărac, cuvinte simple, propoziţii scurte;
 • evitarea dialogului bazat pe povestirea unei teme: carte, film, excursie etc.;
 • vorbirea directă se caracterizează prin propoziţii scurte, repetitive, exclamaţii, onomatopee, limbaj mimico – gesticular bogat şi expresiv;
 • se constată frecvent un contrast între vorbirea infantilă şi puerilă şi maturitatea gândirii, în special cea tehnică, legată în zilele noastre de calculator, televizor, CD – uri, laptop etc., pe care le mânuiesc cu pricepere şi chiar pot rezolva unele probleme tehnice minore.

Diagnosticul de disfazie este dificil de stabilit; el se precizează numai după vârsta de 6-7 ani, până atunci diagnosticul fiind de “întârziere în apariţia şi dezvoltarea limbajului expresiv“. Pentru stailirea diagnosticului de disfazie, se ţine seama de 3 factori: lingvistic, organizarea psihică şi organizrea socio-afectivă.

 1. Factorul lingvistic presupune analiza aparatului fono-articulator şi a fonemelor. Se analizează şi percepţia auditivă pentru a se preciza dacă există o tulburare sau o dezordine a percepţiei auditiv-verbale şi a memoriei auditiv-verbale a silabelor, cuvintelor şi a propoziţiilor.
 2. În cadrul organizării proceselor psihice cea mai afectată este capacitatea analitico-sintetică a gândirii. Disfazicii au difcultăţi în înţelegerea şi utilizarea practică a noţiunilor abstracte, în special de timp şi de spaţiu.
 3. În ceea ce priveşte organizarea socio-afectivă, s-a constatat că întârzierea de limbaj are efecte negative asupra propriei personalităţi şi asupra realţionării cu ceilalţi.

 Disfazicii pot dezvolta trei tipuri de comportamente:

 1. comportament în limitele normalului;
 2. dizarmonie evolutivă cu manifestări anxioase;
 3. dizarmonie evolutivă nevrotică sau psihotică.

Odată diagnosticul de disfazie precizat, se trece la terapia logopedică. Ea se desfăşoară în funcţie de vârsta cronologică şi mentală, precum şi în funcţie de nivelul verbal la care se află disfazicul. De asemenea, se va ţine cont şi de nivelul lui şcolar.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s